Stakeholder Engagement: dat is het thema waarrond dit jaar de Blue Economy Science Summit – op woensdag 18 mei georganiseerd door VLIZ en De Blauwe Cluster – de mariene wetenschap en industrie samenbrengt. Naast interessante keynotes, toelichtingen en gesprekken, voorzien we een uitgebreide innovatiemarkt waar je een waaier aan mariene onderzoeks- en innovatieprojecten leert kennen en is er ruime mogelijkheid tot netwerken. Bezoek tijdens ons live event diverse standen en ga in gesprek met de projectpartners.
Het VLIZ-jaarboek 2021 geeft een overzicht van de hoogtepunten en blikt terug op de werking van het instituut ten dienste van het zeewetenschappelijk onderzoek, beleidsverantwoordelijken, de industrie, educatoren, en het brede publiek in 2021. Via performantie-indicatoren (KPI’s), heel wat cijfermateriaal, en verschillende oplijstingen tracht het VLIZ zo transparant als mogelijk te zijn over de algehele werking.
Oostende (2022.03.02) – Honderden jonge zeeonderzoekers kregen tijdens de VLIZ Marine Science Day (2 maart 2022) een ambitieus toekomstbeeld voorgespiegeld. Met het toenemend belang van de zee voor onze maatschappij – onder meer in het kader van de Blauwe Economie – wordt excellent marien onderzoek meer dan ooit belangrijk. Minister Crevits roept op om onze groeiende kennis nog meer om te zetten in een verantwoord en duurzaam gebruik van de zee en rekent daarvoor op inspanningen van iedereen.
Het VLIZ rapporteert jaarlijks over de huidige stand van het marien onderzoek in Vlaanderen en België in de vorm van een beleidsinformerende nota en houdt zo de vinger aan de pols van dit dynamische onderzoeksveld. Het meest recente rapport brengt onder meer de onderzoekscapaciteit, alsook de wetenschappelijke output in kaart voor het jaar 2020, en gaat dieper in op internationale samenwerkingsverbanden, de geografische focus van het onderzoek en het gebruik van onderzoeksschepen.
Binnen het kader van een economische missie van Vlaams minister-president Jan Jambon in Noord-Spanje, heeft VLIZ een samenwerkingsakkoord afgesloten met het Baskische mariene onderzoeks- en technologiecentrum AZTI.
Om het klimaatmitigatiepotentieel van de oceaan, zeeën en estuaria te beoordelen, zowel wereldwijd als lokaal, organiseren EMBRC België en het Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) op 16 december 2021 een symposium over mariene koolstofopslag.
Het Vlaams Aquacultuur Platform (VAP) werpt in zijn 10de editie van het Vlaams Aquacultuur Symposium een blik op de verduurzaming van de sector. Het event zal fysiek plaatsvinden op de Bluebridge site in het Ostend Science Park op 29 oktober. Deelnemen is gratis, maar inschrijven noodzakelijk.
Bij een duurzaam beheer en gebruik van de mariene omgeving spelen observatiegegevens een cruciale rol. Dit zal in de toekomst alleen maar toenemen, want data kunnen wel eens het nieuwe goud zijn. Nergens ter wereld wordt de zee zo intensief gemeten als in de Belgische Noordzee. De datasets die overheden, bedrijven en wetenschappers hier verzamelen, bieden heel wat opportuniteiten voor onderlinge samenwerking.
Op 1 december organiseert de European Marine Board zijn achtste EMB Open Forum. Het thema van deze editie is "Ondersteuning van het Oceaandecennium in Europa" en het doel van het forum is de discussie tussen de belanghebbenden bij het Europese Oceaandecennium, waaronder de wetenschappelijke gemeenschap en de beleidsmakers, te faciliteren. Het event kan zowel ter plaatse in BluePoint Brussel, als online bijgewoond worden.
Na een lange gedwongen pauze trapt de Think Tank North Sea op maandag 18 oktober haar nieuwe werkgroep Environmentally sustainable blue growth op gang. Interesse om hierrond samen met een diverse groep stakeholders een toekomstvisie uit te bouwen? Deelnemen is nog steeds mogelijk!
Op 6 september 2021 bracht EU-Commissaris voor Milieu, Oceaan en Visserij Virginijus Sinkevicius een bezoek aan Oostende om nader kennis te maken met een aantal lokale initiatieven binnen de duurzame blauwe economie in België. De EU-commissaris hield in het gezelschap van Vlaams minister van Werk, Sociale economie, Innovatie en Landbouw Hilde Crevits onder andere halt op het Marien Station Oostende en bezocht het burgerwetenschapsinitiatief CoastSnap.
Samen met Afdeling Kust (Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust) organiseert het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) op dinsdag 28 september 2021 een markconsultatie voor private onderneming over hoe drijvend zwerfvuil in kustjachthavens kan aangepakt worden.
De toenemende plasticvervuiling in de zeeën en oceaan is één van de grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. Publieke organisaties, beleidmakers en het bedrijfsleven zoeken allen naar oplossingen om dit urgente probleem aan te pakken. Aanzetten tot gedragsverandering en een slim beleid blijven nog steeds het meest efficiënt om te vermijden dat zwerfvuil überhaupt in het milieu terecht komt. Voorkomen dat plastic de oceaan bereikt door het te onderscheppen uit binnenwateren, of het in de oceaan opgehoopte plastic afval opruimen, dragen ook bij aan de oplossing. In een nieuwe beleidsinformerende nota legt het VLIZ verschillende types plasticvangers naast elkaar. Hoe werken ze en hoe verschillen ze van elkaar? Welk type werkt het best in welke situatie? Waar liggen nog lacunes in kennis en ontwikkeling? Kortom: welke kansen bieden ze op een plasticvrije oceaan?
Tot 30 september van dit jaar kan u uw mening geven over het ontwerp van het maatregelenprogramma voor de Belgische mariene wateren (2022-2027) in het kader van de Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRMS) en het ontwerp van de instandhoudingsdoelstellingen en het ontwerp van de beheerplannen voor Natura2000 in het Belgisch deel van de Noordzee (2022-2028).
Het Blue Climate Initiative van de Verenigde Naties heeft 1 miljoen euro veil voor innovatieve ideeën binnen de context van mariene klimaatmitigatie. Inzendingen kunnen bezorgd worden tot 15 september middernacht.
De Noordzee speelt al decennialang een centrale rol in het Europese energielandschap omwille van zijn historische rijkdom aan fossiele brandstoffen. Het Noordzeegebied beschikt echter ook over heel wat troeven om – nu en in de toekomst – een sleutelrol te spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Het VLIZ hield in zijn nieuwste beleidsinformerende nota verschillende mariene klimaatmitigerende benaderingen tegen het licht – en selecteerde er daarbij vijf die op de Noordzee kunnen gerealiseerd worden: (1) Offshore hernieuwbare energie, (2) Koolstofscaptatie en -opslag (CCS), (3) Marine geo-engineering, (4) Blue Carbon en (5) Mariene reservaten. Hoewel elk van de verschillende pistes een zekere belofte inhouden, blijken er ook belangrijke ecologische en maatschappelijke aandachtspunten.
De Blauwe Economie is momenteel goed voor 5% van het Vlaamse Bruto Binnenlands Product. Dat is al mooi, maar dat kan nog veel beter denken de organisatoren van de Blue Economy Science Summit – VLIZ en De Blauwe Cluster. Innovatie is een van de belangrijkste bouwstenen bij het verder ontwikkelen ervan, maar vereist een goede aanpak van de intellectuele eigendomsrechten – zowel binnen een bedrijf of kennisinstelling als tussen innovatie-partners onderling.
De onlangs gepubliceerde beleidsinformerende nota van de European Marine Board zoomt in op in situ oceaanobservaties. De nota gaat behandelt ondermeer de voordelen, de uitdagingen op het gebied van financiering en bestuur, en de investeringen die nodig zijn voor de transformatie en duurzaamheid van de praktijk.
De Verenigde Naties lanceren voor het eerst een syntheserapport van duizenden schadelijke algenbloeien wereldwijd. Na zeven jaar werk door een honderdtal experts uit 35 landen, met o.a. ondersteuning vanuit VLIZ, vormt deze publicatie de basislijn voor het opvolgen van toekomstige veranderingen in de verspreiding, frequentie en intensiteit van de schadelijke, en vaak ook giftige algenbloeien. Overexploitatie van het mariene ecosysteem lijkt de schadelijke effecten sterk te doen toenemen, en vraagt meer onderzoek naar duidelijke verbanden.